Geloof in de kracht van mensen

— Elke Louwers

Als een bewoner in een wijk de draad in het leven kwijt is, bijvoorbeeld door geldproblemen, relatieperikelen of gezondheidsklachten, dan los je dat niet op door diegene langs allerlei instanties te sturen. Echte leefproblemen zijn per definitie integraal, vindt Elke Louwers (directeur a.i.).

Wat is ons verhaal?

De kracht van mensen is waar wij heilig in geloven. Van de medewerkers van Kwadraad, maar zeker ook de bewoner in de wijk. De bewoner is de enige die, ondanks alle hulp van buitenaf, het toch voor elkaar kan boksen. Min of meer verplicht door het fenomeen van de participatiesamenleving. Een rotwoord, vindt Louwers. Kwadraad hanteert liever waarden als zelfredzaamheid en eigenaarschap. Dáár ligt de kans tot slagen: bij de kracht van mensen. Maatschappelijk werkers kijken met aandacht en geduld, samen met een bewoner, waar degene goed in is en blij van wordt. “Laten we niet meteen complexe interventies loslaten op mensen die in de schulden zitten, kinderen die ingewikkeld gedrag vertonen of wanneer er spanningen zijn in relaties. Het is niet onze aanpak, om er maar een professional op af te sturen die een diagnose stelt en een behandelplan maakt. Wij zeggen nooit: wat is je probleem? Maar: wat is je verhaal? Ja, luisteren kost tijd. En ja, aandacht en tijd versus ‘niet te lang aanmodderen en meteen een zorgplan inzetten’ zijn waarden die botsen. Wij geloven erin dat als we het verhaal te pakken kunnen krijgen, we mensen echt vooruit kunnen helpen. Zo geven we hen een stevige, sociale basis die standhoudt.”

Of je ons nu kent als Kwadraad, Thuis in de wijk, GO! voor jeugd of Kinderwerkers, wij staan voor ons vak en voor de mensen in de wijk. Je ziet ons bijvoorbeeld als (school)maatschappelijk werker, sociaal raadsman/vrouw of gezinscoach. We bieden hulp aan mensen met vragen en moeilijkheden op allerlei leefgebieden, zoals met geldproblemen, relatieperikelen of gezondheidsklachten. Jong of oud, rijk of arm, in Nederland of elders geboren. We vinden oplossingen die niet verleent worden door allemaal losse organisaties en hulpverleners, maar in samenwerking met elkaar.

Er zal altijd beweging zijn, in ons vak, bij gemeenten, het sociaal domein, de samenleving en ieders persoonlijke ontwikkeling. In die zee van ontwikkelingen blijft ook de organisatie veranderen. Maar een ding staat bij ons altijd centraal: de kracht van mensen!