Leren hoe je ‘goed’ kunt scheiden

— Anneke Wenker

Eén op de drie relaties eindigt in een scheiding. “Wanneer ouders uit elkaar gaan, heeft dit veel effect op een kind. Maar wanneer ouders goed geïnformeerd zijn en laagdrempelig ondersteuning krijgen bij al het regelwerk dat erbij komt kijken, kan escalatie tot vechtscheiding vaak voorkomen worden,” vertelt Anneke Wenker (coördinator ‘sterke samenleving’). We spraken haar naar aanleiding van de Dag van de scheiding, over het brede aanbod rondom Scheiding in de Ronde Venen.

Leren hoe je ‘goed’ kunt scheiden

Kun je scheiden eigenlijk leren? “Ja, dat klinkt misschien gek, maar kun je wel. Ouders moeten zich ervan bewust zijn dat het niet alleen hen treft, maar ook de kinderen. Het zou nog beter zijn als je scheiden kunt leren voorkomen. Maar als het gebeurd en je hebt de juiste informatie dan ga je anders door het proces. Het is een erg emotioneel proces, maar wij proberen ouders te leren toch zoveel mogelijk over ieders belangen, vooral dat van de kinderen,  na te denken.” Daarom biedt gemeente Ronde Venen een breed en divers aanbod aan hulpverlening rondom scheidingen, waarmee vechtscheidingen zoveel mogelijk worden voorkomen.

Opvoeden en ouderschap

Veel jonge ouders hebben niet door dat een kind voor heel veel verandering zorgt en impact heeft op je relatie. Daarom starten we, vanuit het Centrum voor Jeugd en Gezin, in samenwerking met Kwadraad en de Jeugdgezondheidszorg de workshop Opvoeden en ouderschap.” Tijdens de workshop krijgen jonge ouders informatie over opvoedingszaken, zoals het belang van regelmaat, en leggen een belofte vast over hoe ze er voor hun kind willen zijn in goede én slechte tijden. “Hiermee wordt hopelijk een basis gelegd die ervoor zorgt dat ouders wanneer ze uit elkaar gaan ervoor blijven zorgen dat het goed gaat met hun kind.

Meer informatie over de workshop ‘opvoeden en ouderschap’

Het scheidingscafé

Er is een goede manier om te scheiden, vindt Anneke. Dat kan door goede communicatie, duidelijke afspraken en indien nodig ondersteuning van een professional, zoals een mediator. Wat er allemaal komt kijken bij een scheiding, kunnen ouders te weten komen tijdens het Scheidingscafé. “Dit is een unieke samenwerking tussen verschillende organisaties. Naast een maatschappelijk werker en iemand van het pedagogisch bureau, zijn er ook een advocaat en mediator aanwezig die belangeloos vragen beantwoorden.” 

Meer informatie over het scheidingscafé

Scheiden: wat nu?

“Scheiden is geen makkelijke oplossing. Er komt ontzettend veel bij kijken. Daarom organiseren we iedere 2e maandag van de maand het inloopspreekuur : ‘Scheiden: wat nu?’ Hierin worden allerlei vragen van ouders beantwoord. Wat voor afspraken moet je maken? Hoe vertel je het je kinderen en wat moet er in een ouderschapsplan?”

Meer informatie over dit spreekuur in Vinkeveen

KIES voor kinderen van groep 4 tot groep 8

Voor kinderen organiseren we de KIES groep (kind in echtscheidingssituatie). “Het is belangrijk dat kinderen ergens vrij kunnen praten. Bij KIES zijn ze samen met lotgenoten en kunnen kinderen praten zonder dat er een oordeel geveld wordt.” KIES is er niet alleen voor kinderen die het moeilijk krijgen of waarbij ouders in een vechtscheiding liggen. De training geeft alle kinderen een veilige plek om hun verhaal te doen.

Meer informatie over KIES

Ouderschap na scheiding en begeleide omgang

Wanneer een scheiding toch een vechtscheiding is geworden, worden er in de Ronde Venen nog twee diensten aangeboden: “‘Ouderschap na scheiding’ is een samenwerking met Timon. Dit is een intensief traject waarin hulp aan de ouders wordt geboden om alles goed geregeld en georganiseerd te krijgen, waarbij het kind altijd voorop staat.

Wanneer blijkt dat een uitwonende ouder geen contact meer heeft met de kinderen, maar dat wel wil, is er ‘begeleide omgang’. Dan worden ouder en kind, onder begeleiding van een pedagoog van Kwadraad, opnieuw met elkaar in contact gebracht.”

Meer weten over het aanbod in De Ronde Venen? Bekijk hier de folder.