Opa’s en oma’s in de opvoeding

— Floor van den Berg

Veel grootouders spelen een belangrijke rol in de opvoeding van hun kleinkinderen. Ze vangen vaak de kinderen op wanneer ouders aan het werk zijn. Maar opa’s en oma’s zitten vaak met allerlei vragen rondom bijvoorbeeld opvoeding en digitalisering. Collega Floor van den Berg werkt bij de Driemaster een aanbesteding opdracht in de gemeente Kaag en Braassem, en vertelt over de rol van grootouders en de gratis webinar.

Vorig jaar kreeg ik per de mail een vraag binnen van een opa. Deze opa paste op zijn kleinkinderen en was op zoek naar informatie over opvoeden specifiek voor opa’s en oma’s. Hij zocht op de site van het Centrum Jeugd en Gezin (CJG), maar kon daar niks vinden.

Ik had er nooit zo over na gedacht, maar eigenlijk was het een hele logische vraag. Veel grootouders spelen een belangrijke rol in de opvoeding van hun kleinkinderen. Wanneer ouders aan het werk zijn gaan de kinderen naar opa en oma of dit wordt afgewisseld met de kinderopvang. Maar hoe spelen we als welzijnsorganisaties op in? Wat kunnen wij voor hen betekenen en wat zijn de vragen van deze grootouders?

Ik heb de opa die mij mailde uitgenodigd om op gesprek te komen en samen hebben we besproken wat hij zoal meemaakte. Hij gaf aan dat hij het soms lastig vond om zijn kleinkinderen bij te houden, doordat ze na school veel achter de computer zaten en met social media bezig waren. Cyberpesten of sexting had hij nog nooit van gehoord. Daarnaast merkte deze opa dat hij anders tegen de opvoeding aankeek dan zijn eigen zoon en schoondochter. Maar hoe deel je dit? Moet je als opa en oma alles maar slikken of mag je je er best een beetje mee bemoeien?

Moet je als opa en oma alles maar slikken of mag je je er best een beetje mee bemoeien?

Er zijn veel vragen over de rol van opa’s en oma’s in de opvoeding. Veel grootouders doen hun best om hun kleinkinderen zo goed en liefdevol mogelijk op te vangen wanneer ouders aan het werk zijn. Deze grootouders zien veel en kunnen van grote invloed zijn. Vanuit maatschappelijk werk moeten we inzien dat ze een waardevolle doelgroep zijn om naar te luisteren, serieus te nemen en om te kijken hoe we ze kunnen versterken.

7 juni organiseert het CJG in Holland Rijnland daarom een webinar Opa’s en Oma’s. Hierin wordt de rol van opa’s en oma’s in de opvoeding toegelicht, komt het maken van afspraken over oppassen aan bod en wordt het uitspreken van verwachtingen aan bod. Vanaf 7 mei kun je je aanmelden voor de gratis webinar op www.grootenklein.nl/webinar.