Bij schuld is elke kleine stap een succes

— Mirjam Konijn

Met trillende handen een brief openmaken. Het klinkt vreemd, maar voor mensen met schulden is het realiteit. Door zoveel stress wordt het geheugen en functioneren van mensen aangetast. “We focussen daarom op kleine successen,” vertelt Mirjam Konijn, trajectcoach bij Gers met Geld.

Gers met Geld helpt Rotterdammers met schulden financieel zelfredzamer te maken. Dat doen ze door budgetcoaching. “Ons doel is om mensen te motiveren hun gedrag aan te passen. Niet voor even, maar voor de rest van hun leven,” legt Mirjam uit. Een schuldenvrije toekomst is de ultieme uitkomst.

Trajectcoach

In haar werk focust Mirjam op de kleine successen. “Al die kleine stappen vormen samen een heel groot succes. Zo werken we aan een opwaartse spiraal.” Ze ziet de positieve effecten van deze aanpak. “We vertellen bijvoorbeeld dat het belangrijk is om vooruit te leren kijken. Als je weet wanneer je wat nodig hebt en daar rekening mee houdt, dan kun je soms wat geld opzijzetten. ‘Sparen van mijn leefgeld, dat lukt me nooit’, zei een vrouw tijdens de eerste sessie. Maar op het eind bleek dat ze drie weken lang 5 euro opzij had gelegd. Ze was trots als een pauw!”

Erkenning

Het is de erkenning die groepscoaching zo effectief maakt, denkt Mirjam. “In een groep met mensen die in hetzelfde schuitje zitten, voel je je begrepen en niet meer eenzaam in je schuld en schaamte. Je helpt elkaar verder.” Mirjam vertelt over een deelnemer die niet durfde te solliciteren. Hij zat in een neerwaartse spiraal: was in een zware depressie geraakt, daarom zijn baan verloren en had flinke schulden opgelopen. “Via Schuldhulpverlening kwam hij bij ons terecht. Mentaal was hij opgekrabbeld uit zijn depressie en hij wilde graag weer aan het werk, maar hij durfde geen vacatures te bekijken.” Hij vond het ook spannend om na drie jaar het beheer van de kredietbank over te nemen.

In de groepssessies was hij erg open en eerlijk over zijn situatie. Mirjam: “Dit had een heel positief effect op de groep. Door hem durfden anderen ook hun verhaal te vertellen. Zoiets als post openmaken. Het klinkt vreemd, maar mensen met schulden weten hoe angstig het kan zijn om een brief open te maken. Zou het weer een boete zijn?”

Schone lei

Na afloop van de cursus en het Schuldhulpverleningstraject, had de deelnemer via een uitzendbureau drie sollicitatiegesprekken. Het gaf hem zelfvertrouwen en binnen drie maanden nam hij het beheer van de kredietbank over. “Een officiële schone lei, dat geeft zoveel vrijheid,” zegt Mirjam. Inmiddels doet deze man zelf zijn financiën. “Daarmee is ook hij een stukje financieel zelfredzamer geworden.”