Van stress door schulden naar rust door hulp

— Jeannette Oosterom

Het kan jou en mij overkomen. Diep in de schulden zitten en niet meer weten hoe je eruit komt. Het is dan belangrijk om met iemand te praten die je verder kan helpen.

Zo iemand is Jeannette Oosterom, maatschappelijk werker in Lansingerland. Ze vertelt het verhaal van een cliënt die veel indruk op haar heeft gemaakt. “Ik dacht: die man is hier net naartoe verhuisd. Maar hij bleek daar al acht jaar te wonen.”

Huis behouden

Hij was ooit een energieke ondernemer, maar nu zou de man in kwestie zijn huis worden uitgezet. De schuldhulpverlening informeert Kwadraad en zo komt Jeannette bij hem thuis. “Er stonden niet meer dan een wankele tafel, drie stoelen en een bed in huis. De man was gestrest en had psychische problemen. Maar de eerste en belangrijkste stap was om het huis te behouden.”

Geldzaken regelen

Jeannette regelt direct een aantal praktische zaken. Als eerst vraagt ze de gemeente om de huur, die met de bijstandsuitkering van de cliënt wordt betaald, direct aan de verhuurder over te maken. Vervolgens regelt ze via Humantas een vrijwilliger die de papieren van de man uitzoekt en ordent. En na overleg met Plangroep schuldhulpverlening vraagt Jeannette een beschermingsbewind aan. “Een beschermingsbewind betekent dat iemand al je geldzaken regelt, zodat je niet nog meer schulden oploopt. Een soort boekhouder waar je niet zomaar vanaf komt.”

Voedselbank

Na deze cruciale fase, neemt ze de tijd om de man beter te leren kennen. Samen stellen ze een stappenplan op. “We wilden bijvoorbeeld de GGZ inschakelen, want de meneer had psychische problemen en geen sociale contacten. Daarnaast wilde hij graag weer in contact komen met zijn kinderen. Die had hij al een tijd niet gesproken.” Jeannette komt er tijdens de gesprekken ook achter dat haar cliënt soms dagenlang niet eet. “Ik heb meteen de Voedselbank ingeschakeld.”

Rust

Ruim een jaar later ziet de wereld er heel anders uit. De meneer is niet meer afhankelijk van de Voedselbank. “Als ik nu terugkijk, dan ben ik blij verrast met wat deze man allemaal zelf heeft gedaan. Hij had nam veel initiatief en liep zelfs voor op het stappenplan. Hij regelde bijvoorbeeld zelf een huisarts. Ook doet hij wat klusjes bij zijn oude collega’s, waar hij een sociaal netwerk opbouwt.” De cliënt is rustiger nu hij weet dat zijn geldzaken worden geregeld en hij elke dag te eten heeft. “Hij hoeft nergens meer om te vragen en dat geeft rust aan hem, maar ook aan zijn omgeving. Hij heeft soms weer contact met zijn kinderen. Wat een stappen heeft hij gemaakt het afgelopen jaar, daar krijg ik energie van!”

Op zoek naar hulp op het gebied van financiën of schulden? Lees de meest gestelde vragen rondom financiële hulp of doe onze online financiële test en ontdek hoe jouw situatie ervoor staat.
Direct hulp nodig? Neem contact op met maatschappelijk werk in jouw gemeente.