Eerste reacties op pilot ‘Recht doen aan je Kind’ zeer positief

— Manuela Boekweit, Margo Zandbergen

De eerste pilotweek Recht doen aan je Kind is met succes afgerond. Volgens Manuela Boekweit van de Opvoedpoli was het een intensieve week: “Maar onze verwachtingen zijn overtroffen! We zijn met een zeer tevreden en trots gevoel het weekend ingegaan.”

 

De Opvoedpoli heeft de pilot geadopteerd en werkt hierin nauw samen met Kwadraad en Horizon. Manuela is projectleider bij de Opvoedpoli. “In de pilot Recht doen aan je Kind staat de benarde positie van kinderen in vechtscheidingen centraal. Door de ouders te helpen hun problemen op te lossen, verbeteren we het leven van het kind.”

De eerste pilotweek was van 21 t/m 25 november. Vijf ouderparen namen deel aan een intensief programma. Manuela is enthousiast: “Alle ouders hebben kleine, en soms zelfs grote of verdiepende stappen gemaakt. Het mooiste is: alle ouders raden het programma aan!”

De feedback verraste Manuela. “Zeer positief. ‘Als het hier niet lukt, lukt het nergens’, vertelde een ouder. Of, ‘Ja, hoe klein ook, er is winst te behalen’. Ouders noemden het een eyeopener en een ijsbrekend programma.”

 

Snelkookpan

 

“We vonden het heel spannend om te zien of het zou lukken; vijf ouderparen die in vechtscheiding zitten een hele week op dezelfde locatie bij elkaar”, gaat Manuela verder. “Maar wat bleek, Recht doen aan je Kind is een snelkookpan waarin de spanning daalt in plaats van alleen stijgt. Belangrijke factoren voor de ouders waren: de ontspannen en veilige sfeer die werd neergezet, de gesprekken met andere ouders, het werken in kleine vertrouwde groepjes, ervaringsdeskundige jongeren van Villa Pinedo, focus op verandering bij jezelf, de nadruk op kleine stapjes en natuurlijk het kind steeds weer centraal stellen.”

In de eerste pilotweek kregen de aanwezige ouders volgens de projectleider vooral inzichten in hun eigen handelen, rust en het besef dat het om de kinderen moet draaien en niet om de ouders. Ook de kinderen heeft deze week iets. Manuela: “Veel ouders gaven aan dat de kinderen zullen merken dat er minder strijd is en meer samenwerking tussen ouders omdat er een meer ontspannen sfeer is ontstaan en de ouders op een normale manier kunnen praten met elkaar.”

 

Eerste reacties op pilot 'Recht doen aan je Kind' zeer positief 2

Weerstand doorbreken

 

Een van de succesfactoren voor deze week was volgens Manuela de individuele therapiesessies in het voortraject en in de week zelf. “Deze boden ondersteuning en hielpen blokkades en weerstand tegen het veranderingsproces te doorbreken en de emoties die onherroepelijk spelen te reguleren. Een mooie ontdekking was dat we zagen dat ouders zich beter op hun eigen veranderproces kunnen focussen en dat zij zich kwetsbaar durven opstellen als de kinderen er niet bij zijn.”

Manuela ziet uit naar de tweede proefweek in maart 2017: “Alle ouders gingen vanaf de eerste dag aan de slag, zij schreven allemaal een nieuw perspectief voor de kinderen en zij konden soms echt beter bij hun eigen gevoel komen. De oefeningen ervarend leren hielpen daarbij enorm. De week eindigde met een ceremonie waarin ouders aan hun kinderen beloofden hen centraal te stellen, te praten in plaats van te communiceren en te handelen vanuit het belang van de kinderen. Dit werd bezegeld met een handtekening van ouders, kinderen en hulpverleners. Dat was de kers op de taart, zo mooi en ontroerend.”

Twee ouders hebben aangeboden te helpen bij een volgende pilotweek. “Een van hen zei me: ‘De houding en inzet van jullie! Ga zo door en als ik een bijdrage kan leveren dan hoor ik het graag. Bedankt voor alles!’ Zoiets had ik nog nooit meegemaakt. Ik zie het als een teken dat zij dankbaar zijn voor de kans die Recht doen aan je Kind hen biedt en dat zij iets terug willen doen.”

Voor de volgende pilotweek in maart 2017 zijn nog 3 plekken beschikbaar. De bij de pilot betrokken partijen zoeken dus nog naar deelnemers.