Verder na (echt)scheiding

— Peter Mayenburg, Trudy Ooms

Een scheiding kan veel pijn, verdriet en boosheid veroorzaken. Soms is het moeilijk over die gevoelens heen te komen en zorgen emoties voor allerlei problemen. Trudy Ooms en Peter Mayenburg starten daarom met de groep Verder na (echt)scheiding. Gedurende zes weken krijgen deelnemers tools en kennis aangereikt om met de verwerking aan de slag te gaan.

Een nieuwe groep in Westland

Steeds meer koppels kiezen ervoor om te scheiden. In het Sociaal Kernteam komen hulpverleners vaak mensen tegen met problemen die te maken hebben met scheidingen. “Met deze nieuwe groep bieden wij vanuit team Voor Westland hulp,” vertelt Peter. “Een scheiding kan allerlei problemen met zich meebrengen. Vooral wanneer mensen vast blijven zitten in het verdriet. Het emotionele proces na een scheiding bestaat uit hoge pieken en diepe dalen. Naast de verwerking van het feit dat je relatie over is, moet er ook veel geregeld worden. Zeker wanneer je ook samen kinderen hebt. Na een scheiding zijn mensen geen partners meer, maar nog wel ouders.”

Trudy vertelt over een vrouw die zij begeleidde: “Zij had het ontzettend moeilijk met het loslaten van haar ex-man. Ze maakten zoveel ruzie met elkaar, dat ze er niet aan toe kwamen om een goede omgangsregeling te treffen rondom de kinderen. Toen hij een nieuwe vriendin kreeg, mocht hij zijn kinderen niet meer van haar zien. Dit soort situaties hebben veel impact op zowel de ouders als kinderen. Een verwerkingsgroep zou haar (en vele anderen) kunnen helpen.”

Nieuwe inzichten en een stap vooruit

“Mensen zullen nieuwe inzichten krijgen in hun gevoelens,” vertelt Trudy. “En als we tijdens de bijeenkomsten merken dat iemand meer hulp nodig heeft, verwijzen we die persoon uiteraard door.” Groepswerk heeft volgens de maatschappelijk werkers veel voordelen. Peter: “Door met mensen in een groep te praten, leer je veel van elkaars situatie.”

De groep Verder na (echt)scheiding bestaat uit maximaal twaalf deelnemers. Peter: “Het maakt niet uit of je getrouwd was of samenwonend, hoe oud je bent en hoe lang de relatie duurde. Deze groep is voor iedereen die dit verdriet en de boosheid een plek wil geven. We gaan veel praten, doen oefeningen en mensen krijgen leeswerk mee naar huis. Onderwerpen die voorbij komen zijn bijvoorbeeld: familie en vrienden, eenzaamheid en de begeleiding van kinderen.”

Heb jij interesse in deze groep Verder na (echt)scheiding en woon je in de gemeente Westland? Meld je dan hier aan en neem contact op met 140174 en vraag naar iemand van Voor Westland.