De oplossing tegen eenzaamheid

— Petra van Wissen

Collega Petra van Wissen is maatschappelijk werker en specialist eenzaamheid in Leidschendam-Voorburg. Hier geeft zij de cursus “Creatief leven”. Deze cursus biedt, aan de hand van de methode van Jeannette Rijks, een oplossing voor eenzaamheid. Binnen 8 bijeenkomsten leren deelnemers hun eenzaamheid en het opgetreden patroon te doorbreken.

Op 28 juni wordt het televisieprogramma “Nooit meer alleen” herhaalt bij Omroep Max (NPO 2 om 13.20 uur). Hierin wordt aan de hand van de methode van Jeannette Rijks eenzaamheid aangepakt. Wij werken met dezelfde methode en helpen mensen echt van hun eenzaamheid af. Dit is de enige manier die echt werkt.

Het veranderen van een patroon

Iedereen voelt zich wel eens alleen. Dat hoort bij het leven. Wanneer er grote veranderingen plaatsvinden, bijvoorbeeld bij het krijgen van een nieuwe baan, een kind, op kamers gaan wonen of het verliezen van een dierbare, voelen we ons vaak een tijdje eenzaam. Maar die eenzaamheid moet niet te lang aanhouden. Als het langer dan 8 – 9 maanden duurt, treedt er een verandering op in onze hersenen. Eenzaamheid wordt dan een soort “sociaal mankement”. Je interpreteert woorden anders, wordt achterdochtiger en de regeling van oxytocine (ook wel knuffelhormoon genoemd) raakt verstoort. Om dit te veranderen, kun je de cursus “Creatief leven” doen, die zet je weer in actie.

Eenzaamheid doorbreken

"Eenzaamheid is heel slecht voor je. Mensen die zich voor lange tijd eenzaam voelen, worden eerder ziek en gaan eerder dood. Ons lijf kan er letterlijk niet tegen. We denken vaak dat de grootste groep voorkomt onder ouderen, maar eenzaamheid komt het meest voor tussen 30 en 50 jarige. De klachten worden soms onder depressiviteit geplaatst, maar vaak ligt eenzaamheid eraan ten grondslag.

“Deze cursus is de enige manier die echt werkt”

Gedurende de cursus krijg je eerst inzicht in je eenzaamheid en je leven tot nu toe, we doen oefeningen die de hersenen veranderen en stellen een plan op voor na de cursus. De nadruk ligt op optimisme en inzicht, want daarmee kom je weer uit je situatie."

Het taboe rondom eenzaamheid

Wanneer je je eenzaam voelt, heb je het idee dat de wereld tegen je is. Maar dat gevoel klopt niet. Veel hulpverleners denken dat dagbesteding een oplossing is. Mensen worden in groepjes bij elkaar gezet of er komt een tijdje iemand op de koffie. Dat helpt alleen niet. Koffiemomentjes zijn tijdelijk en dagbesteding kan het gevoel van eenzaamheid juist verhogen. Het is belangrijk dat je erachter komt welke waarden in je leven belangrijk zijn en welke mensen je uit jouw eenzaamheid kunnen helpen. Het gaat om de juiste verbindingen met mensen.

"Eenzaamheid hoort bij het leven. Ik zou willen dat er meer over gepraat wordt. Eenzaamheid is een taboe, maar iedereen voelt zich wel eens alleen. Het is belangrijk dat je hulp zoekt als je daar niet uit komt. Die hulp vind je bij een specialist eenzaamheid en bij deze cursus."

Benieuwd naar de cursus? In Leidschendam-Voorburg start Creatief Leven op 23 oktober a.s. of kijk eens naar het programma “Nooit meer alleen” en neem contact op met Petra van Wissen via telefoonnummer: 06-11317865 en e-mail: p.vanwissen@kwadraad.nl.